NOTICIES

El Girona es feminitza

Aquesta temporada s’ha batut el rècord d’abonades. Un 20% del total són dones.

Tornar

04/03/2020 13:30

Fa anys la fotografia de l’espectador tipus dels partits del Girona era la d’un home d’entre 55 i 65 anys. La presència de les dones a les graderies de Montilivi era pràcticament inexistent. L’ascens del Club a la Segona Divisió A, al futbol professional, va començar a canviar aquest panorama però molt lentament. El canvi de tendència es va produir a les darreres temporades abans de l’ascens a Primera on la presència de dones de totes les edats es va convertir en un fet habitual a l’estadi. Els dos anys a la màxima categoria van incrementar-ho i aquesta temporada ha estat de rècord no només en número d’abonats -9.501- sinó en nombre d’abonades ja que un 20% del total són dones. Però l’increment del paper de la dona no s’ha limitat a l’augment de la massa social femenina sinó a la importància dels equips del Girona FC femení dins l’estructura del Club.

Orígens i futur

La determinació d’uns pares perquè les seves filles poguessin continuar jugant a futbol. Aquesta va ser la raó per la qual es va crear el Girona FC femení. Això va passar la temporada 1994-1995 i Lluís Bancells -un d’aquests pares i primer coordinador del Girona femení- explica com va anar: “A les edats de Benjamí i Aleví les nostres filles jugaven amb els equips dels nens però a partir d’Infantil ja no ho podien fer. En aquells anys pràcticament no hi havia equips femenins a les nostres comarques”. I contra la resignació, decisió. No només es va fundar un equip, l’Infantil, “sinó que vam muntar una lliga de futbol 7 que tampoc existia”, tal i com explica Bancells.

Vint-i-sis anys després l’estructura del futbol femení del Girona s’ha consolidat; 103 jugadores integren els sis equips (Sènior, Juvenil A, Juvenil B, Infantil A, Infantil B i Aleví). El seu coordinador, Joan Carles Sánchez explica que l’objectiu és “continuar creixent i treballar per convertir-nos en un dels millors femenins del país”. “Quin és el nostre repte? -es pregunta Sánchez-. Doncs en un termini de tres o quatre temporades tenir un equip a la Liga Reto Iberdrola”.

Alba Valor, una futbolista del Juvenil A, no ho pot dir més clar: “el futbol em dona vida i a més tinc clar que vull intentar dedicar-m’hi professionalment”. L’Alba viu a Seva (Osona) i tres cops per setmana es trasllada a Torres de Palau per entrenar amb el seu equip. “Sí, em suposa un sacrifici compaginar-ho amb els estudis i com entrenadora d’un equip de futbol base del meu poble, però quan t’apassiona aquest esport fas el que sigui”.

Rècord d’abonades

El creixement del Girona com a Club aquestes darreres temporades també ha estat destacat -i de manera notable- en l’augment de dones abonades. La temporada de l’ascens, la 2016-2017, el tant per cent dones sobre el total d’abonats era del 15%; el primer any a la màxima categoria es va incrementar fins al 18%; el segon any 19% i l’actual temporada el més alt de la història blanc-i-vermella amb un 20%.

Dues d’aquestes abonades són l’Helena Sala i la Tamara Pérez. Es declaren fans incondicionals del Club i les dues expliquen que venir a Montilivi és una activitat familiar. “Jo vinc -explica l’Helena- amb la meva parella i la meva filla d’un any i mig. M’agrada molt l’ambient que es respira a l’estadi, l’emoció del joc...”. La Tamara també viu una experiència similar: “Per mi anar a l’estadi es fer-ho amb la meva família. Soc molt del Girona i m’emociona veure els seus partits”. Tamara recorda el dia de l’ascens a Primera “com un dels més emocionants que he viscut, quan hi penso se’m posa la pell de gallina”.

Agenda primer equip

05 ABR

Estadio Municipal de Montilivi

Partit

Jornada35 Girona FC - CD Numancia

Veure agenda