NOTICIES

El Girona FC compromès amb els pacients que necessiten donacions de plasma per als seus tractaments

Montilivi acollirà el dimecres 18 de maig una campanya especial de donació de plasma.

Tornar

12/05/2022 16:30

L’estadi de Montilivi acollirà, el dimecres 18 de maig, una campanya especial de donació de plasma en horari de 9h. a 14h. i de 16h. a 21h. Per primera vegada, aquesta acció solidària rep el suport del Girona FC que cedeix les seves instal·lacions per realitzar la jornada. A més, juntament amb la col·laboració d’ACADIP (Associació Catalana de Dèficits Immunitaris Primaris), s’espera aconseguir més de 40 donacions d’aquest component vital que permetran atendre les necessitats dels pacients.

El Pol, per exemple, necessita que 240 persones donin plasma per al tractament d’un any. Per això agraeix l’altruisme dels donants: “Hi ha molts pacients com jo que necessitem les donacions de plasma per rebre el tractament d'immunoglobulines, que no es poden fabricar. Tots els pacients sabem l'esforç que suposa ser donant, per això els diem: gràcies per la vostra solidaritat i generositat!”. Aquestes immunoglobulines s’aconsegueixen del plasma, però actualment a Catalunya no s’aconsegueixen suficients donacions per atendre totes les necessitats.

 El compromís de Girona

En el primer trimestre de l’any, més de 450 gironins han vingut a donar plasma en alguna de les campanyes organitzades arreu del territori o al punt de donació permanent de l’Hospital Doctor Josep Trueta.

Malgrat la pandèmia, la donació de plasma a la província de Girona ha augmentat en els últims anys. En tot el 2021 es van aconseguir 2501 donacions i el 2020, 1962.

Calen més donants

Segons l’Organització Mundial de la Salut, l’òptim és que cada país pugui obtenir tota la sang i el plasma que necessita a través de les donacions altruistes. Per això el Banc de Sang busca augmentar el nombre de donants de plasma. I és que cada dia, malalts de tot Catalunya necessiten aquest component de la sang per als seus tractaments.

En els últims anys s’ha incrementat el nombre de donants. L’any passat, més de 12.000 persones van fer un total de 25.000 donacions. Aquest any l’objectiu és arribar a les 32.000. Per això des del Banc de Sang es busquen més persones que vulguin donar i s’impulsen campanyes com aquesta.

El plasma, l’aigua de la peixera de la sang

Així com una peixera no té sentit sense aigua, el mateix passa amb el plasma. Aquest líquid transparent i groguenc conté i transporta els aliments que es necessiten per viure, a les defenses del nostre cos i altres proteïnes indispensables.

En el plasma, que representa el 55% del volum total de sang, hi trobem les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes. Dels 5 litres de sang que té de mitjana una persona de 70 quilos, uns 3 litres són de plasma. Està format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament del cos, entre les quals destaquen les immunoglobulines, defenses que protegeixen de les infeccions.

Aquestes proteïnes, com la sang, no poden fabricar-se. Per això, l’única manera d’aconseguir-les és a través de la donació voluntària i altruista.

Agenda primer equip

21 MAI

22:00 Estadio Municipal de Montilivi

Partit

Jornada41 Girona FC - CD Mirandés

Veure agenda