Skip to main content
CA

Ibrahima Kébé visita els joves del centre de justícia juvenil de Montilivi

La visita s’emmarca en el projecte d’art comunitari “Traspassant murs”, que vol ajudar a desestigmatitzar els joves interns als centres i alhora donar-los eines de rehabilitació.

El futbolista del Girona FC, Ibrahima Kébé, el music i arquitecte Carles Sanjosé (conegut com Sanjosex), la jugadora i medalla d’or en waterpolo Jennifer Pareja, el comunicador, emprenedor i activista social Mohamed El Amrani i la cap de cuina del restaurant Les Cols d’Olot Martina Puigvert són els cinc personatges que es poden veure pintats en un dels murs interiors del Centre Educatiu Montilivi, a Girona. Tots ells tenen en comú que són referents a nivell local en els seus àmbits professionals, persones vinculades a les comarques gironines que amaguen històries de superació i empoderament.

Ibrahima Kébé: un exemple de resiliència

Un dels protagonistes del mur, el jugador blanc-i-vermell Ibrahima Kébé, ha visitat aquesta tarda els joves interns al centre de justícia juvenil de Montilivi per explicar-los en primera persona la seva història i a animar-los a tenir somnis, a perseguir-los, a ser perseverants, a no perdre la il·lusió i, sobretot, a valorar aquells bons moments que també hi ha en els camins més difícils.

L’Ibrahima té 22 anys i va néixer a Mali. Somniava ser futbolista professional, i això el va empènyer a deixar la família al seu país per venir sol a Catalunya. Des del 2019, viu a Girona. La seva història és la d’un adolescent que va lluitar per un somni en un camí que recorda amb obstacles i dificultats, però també amb moments i experiències gratificants.

Amb la seva participació al projecte, Ibrahima Kébé vol transmetre als joves –que compleixen mesures d’internament imposades per un jutge per la comissió d’algun delicte quan encara no eren majors d’edat– un missatge positiu sobre la importància de l’esforç, els valors i la resiliència davant les adversitats. Ibrahima ha afirmat que “estic molt orgullós de que s’hagi pensat en mi per aquest mural i tot el que simbolitza.  Els nois m’han explicat les seves vivències i jo les meves alhora que els he intentat aportat força mental i ells també amb mi”.

El director del centre de justícia juvenil de Montilivi, Albert Nebot, ha explicat que “obrir les portes a les persones de fora és una manera d’apropar els joves interns a noves realitats; d’obrir-los nous horitzons. Són joves, tenen tota la vida per endavant i és bo per a ells que vegin altres maneres de viure”.

El projecte “Traspassant murs”

El projecte “Traspassant Murs” va començar l’any 2018 fruit de la col·laboració del Departament de Justícia i la Fundació Setba. Amb el de Girona, ja són tres els centres de justícia juvenil que han participat en aquesta iniciativa artística de rehabilitació.

“Traspassant Murs” és un projecte artístic comunitari que proposa transformar artísticament els murs que envolten els centres educatius de justícia juvenil de Catalunya, per posteriorment “traspassar-lo” i fer visible la realitat d’aquests joves, que moltes vegades pateixen el rebuig de la societat. Els objectius que es persegueixen amb la realització d’una obra d’art comunitària com la que representa aquest projecte són despertar l’interès per l’art, aprendre a treballar en grup, calmar l’ansietat i fomentar l’apoderament i l’autoestima. En l’edició d’enguany a Girona, el projecte ha estat dirigit per l’artista gironí Eduard Sacrest, conegut pel nom artístic RICE. El mur es va començar a pintar l’any 2022, i hi van participar els 10 joves que en aquell moment complien alguna mesura d’internament al Centre Educatiu de Montilivi.